Fehérjék

Fehérjék

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Bizonyos hormonoknak és enzimeknek is összetevői, ily módon kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezet szabályozott működésében.
A felnőtt emberi szervezet körülbelül 9–1kg fehérjét tartalmaz. Ebből 46% a vázizomzatban, 18% a csontrendszerben, 9% a bőrben található.

De mik is a legjobb fehérjeforrások ?:

1. Tojás

A tojás az egyik legegészségesebb és leghasznosabb. Ami fontos a választásánál az, hogy természetes tenyésztés legyen. Egy tojás tartalmaz körülbelül 6 gramm fehérjét. A tojásban az összes aminosav megtalálható ami a testnek szükséges, gazdag még ásványi anyagokban és B-vitaminban is.

2. Marha

A természetesen tenyésztett marhahús egészségesebb és táplálóbb. Marha és sok más vörös húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Továbbá a marhahús gazdag ásványi anyagokban:

Cinkben: az egészséges immunrendszerhez elengedhetetlen, továbbá segíti a regenerálódási folyamatokat és a sérülésekből való felépülést, sebgyógyulást,

Foszforban : az erős fogak és csontok alapvető tápanyaga,

Vasban: segíti a sejtekhez és az izmokhoz történő oxigénszállítást a vérben, ami szintén a regenerálódás szempontjából fontos, valamint a fáradtság elkerülése miatt,

B-Vitamin Komplexben (B12, niacin, B6 és riboflavin) az ételekből történő energiafelvételt segítik.
3. Csirkemell

Amikor arról beszélünk, hogy fehérjeforrás, az első dolog, ami eszünkbe jut minden bizonnyal a csirkemell. 100 g főtt, bőr nélküli kicsontozott csirkemell összesen 4 g zsírt tartalmaz, melyből csak 1 g a telített zsír. 100 g csirkemell filé 21g fehérjemennyiséggel bír, mely egy átlagos személy napi fehérjebevitelének több mint a felét teszi ki. A másik ok, amiért az emberek inkább választják a csirkemellet az a tény, hogy lehet kombinálni sok ételben.

4. Tejsavó fehérje por

Ebben nagy mennyiségű fehérje van, ami nélkülözhetetlen a testépítőknek, tejsavó fehérje por az egyik legnagyobb felfedezés, előnye, hogy rendkívül sok ízben fellelhető, gyorsan elkészíthető csak egy shaker és víz kell hozzá. Ezen felül a polcokon található már a glutén és laktózmentes változatok is.

5. Hal

A hal kiváló tápértékű élelmiszer, amely tartalmaz nagy mennyiségű és jó minőségű fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezen kívül található benne D-vitamin, foszfor, magnézium, szelén, jód, és esszenciális zsírsavak. Könnyű emészthetősége miatt vacsorára kiválóan alkalmas, és a fehérje mennyisége attól függően változik, hogy milyen típusú halat fogyasztunk. Átlagosan 100 g-ban 18g és 25g fehérje található.

Az egészséges ember napi fehérjeszükséglete 0,8 g a sportolóké átlagosan 1g/testtömeg kg/nap. A fehérjék minden grammja 4 Kcal energiát tartalmaz. A fehérje diétával kombinált megfelelő edzésterhelés az izomtömeg és az izomerő növekedését eredményezi.
Ilyenkor a testtömeg kilogrammra számított fehérjefogyasztás napi 2,5 g is lehet!

2017-09-27T16:44:43+00:00 2017. július 5.|Táplálkozás|